foto edwin van kraaijButton Grave

 

 

 

Stuw- en sluiscomplex Grave

Bezoek zaterdag 8 september 2018 stuw- en sluiscomplex Grave in Nederasselt tijdens Open Monumentendag. Dit is je kans om deze stuw van dichtbij te bekijken. Het waterbouwwerk is uniek in Nederland, omdat het onderdeel is van een gezamenlijke constructie met de verkeersbrug over de Maas.

 

Bezoek stuw- en sluiscomplex Grave tijdens Open Monumentendag 2018

Je bent op zaterdag 8 september van harte welkom tussen 10.00 en 17.00 uur voor de volgende activiteiten:

  • Je kunt dit complex onder begeleiding bezichtigen.
  • Aan de overkant van de John. S. Thompsonbrug kun je het Kazemattenmuseum (Stichting Graeft Voort) en het gemaal van Sasse (Waterschap Aa en Maas) bezoeken. Dit is op loopafstand.
  • Er rijden ook historische militaire voertuigen vanuit Grave naar de sluis/stuw, gemaal en kazematten volgens een hop-on-hop-off-systeem.

Let op: het stuw- en sluiscomplex is deels rolstoeltoegankelijk.

Wat is het adres van stuw- en sluiscomplex Grave?

Het stuw- en sluiscomplex Grave is te bezoeken op sluisweg nr 2, in Nederasselt.

De stuw maakt deel uit van 7 stuwen in de Maas. Deze reguleren het waterpeil van de rivier en maken zo het scheepvaartverkeer mogelijk

Stuw- en sluiscomplex Grave

515
zoveel m is de brug van stuw Grave lang

Het stuw- en sluiscomplex Grave is een belangrijke schakel in het (vaar)wegennet. Het complex bestaat uit een verkeersbrug over de Maas en een stuw en schutsluis onder de brug.

De stuw is uniek in Nederland omdat het onderdeel is van een gezamenlijke constructie met de brug. De stalen brug is in totaal 515 m lang en bestaat uit 9 segmenten. In 1974 is een tweede, nieuwe, sluiskolk gebouwd. De kleine handbediende sluiskolk uit 1926 is niet meer in gebruik.

Regenboog

De stalen brug is aan de buitenkant blauw geschilderd. Aan de binnenkant van de brug loopt de kleur van de stalen balken langzaam over van rood aan de Brabantse kant naar groen aan de Gelderse kant. Hierdoor lijkt het voor de weggebruiker alsof er een regenboog ontstaat tussen Noord-Brabant en Gelderland.