AFVALBEDRIJF FAILLIET, LOKALE OVERHEID RUIMT DE ROMMEL OP

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Faillissementen bij afvalbedrijven zorgen voor hoge maatschappelijke kosten waarvoor provincies en gemeenten meestal moeten opdraaien. De schade loopt in de miljoenen euro's, haalde onderzoeksplatform Investico naar boven.

Opruimen
Dat komt omdat failliette afvalbedrijven vaak bergen onverwerkt afval achterlaten. Het is vervolgens aan lokale overheden om de rommel op te ruimen. In de Limburgse gemeente Stein bijvoorbeeld, kostte het faillissement van afvalbedrijf BAG in 2018 de gemeente en provincie samen 5,5 miljoen euro.

Onverzekerd
De schade kan niet op het bedrijf verhaald worden, dat is immers failliet. En ook verzekeraars dekken de schade niet. Vanwege het hoge risico willen steeds minder verzekeraars afvalbedrijven nog verzekeren, waardoor veel afvalbedrijven onverzekerd zijn. Dat betekent dat de kosten uiteindelijk worden afgewikkeld op de maatschappij.

Branden
In totaal onderzocht Investico acht faillissementen in de afvalsector waarbij gemeenten en provincies opgeteld voor 15,9 miljoen euro aan kosten moesten opdraaien. Maar in totaal gingen er de afgelopen vijf jaar tenminste 22 afvalbedrijven failliet. Het Interprovinciaal Overleg (IPO) constateerde al eerder dat zowel het aantal branden als het aantal faillissementen in de sector sterk toeneemt, en trok bij het rijk aan de bel.

Toezicht

In sommige gevallen lijkt er bovendien sprake te zijn van criminaliteit, die moeilijk aan het licht komt omdat de wet- en regelgeving ingewikkeld is en het toezicht beperkt. Dat is voor een deel te wijten aan het feit dat de omgevingsdiensten, die het toezicht uitvoeren, van lokale overheden te weinig budget krijgen om hun taken uit te voeren. Daarvoor waarschuwde het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid in 2019 al. Bovendien ligt belangenverstrengeling op de loer omdat lokale bestuurders soms eigenaar of mede-aandeelhouder zijn van een afvalbedrijf.

 

  • /index.php/3148-prijs-bouwkavel-zakt-met-7-procent
  • /index.php/3146-lokale-mondkapjesplicht-vanwege-jongeren-en-toeristen

Ontvang ook onze nieuwsbrief